Rólunk

A csapatról

A Csokiskarika Beach Handball Club 2000. óta, a jelenlegi 12 fős csapatösszeállításban 2004. óta játszik. Minden játékosunk korábban több csapatot is megjárt kézilabdásokból áll. A legtöbben a magyar férfi NBI-ben, NBI/B-ben, vagy NBII-ben játszottak különböző egyesületekben, de csapatunk tagja többek között Horváth Attila, sokszoros magyar válogatott, aki volt az év játékosa és gólkirály, illetve Nagy Zoltán, aki az Elektromos csapatával korábban magyar bajnok is volt.

2004-ben a Nemzeti Bajnokság 8., 2006-ban a 7., 2008-ban és 2009-ben a csapat az OVB Nemzeti Bajnokság 3. helyén végzett. A csapat 2010-ben már a legelső kvalifikációs tornát megnyerve biztosította helyét a nagyatádi Strandsport Arénában megrendezésre kerülő országos döntőbe.

Részletes információk a Magyar Kézilabda Szövetség oldalán.

 

A strandkézilabdáról 

A sportág az 1990-es évek elején alakult ki Olaszországban, s 1999-ben indult útjára hazánkban. A kezdeti regionális tornákból fejlődött ki 2003-ra a Magyar Kupa, amelyen már több profi kézilabdázó is részt vett.

Az első strandkézilabda-világbajnokságra impozáns helyen, az egyiptomi Hurghadában, az El Gouna Beachen került sor. Összesen tizenkét nemzet 17 válogatottja kvalifikálta magát az eseményre.

A magyar bajnokság minden évben júniustól augusztus közepéig tart. A csapatok az ország különböző helyszínein (elsősorban Budapest és környéke -pl.: Római strand, Dunaharaszti, budakalászi Omszki-tó-, Balaton és környéke –pl.:Balatonboglár, Balatonalmádi, Keszthely, Vonyarcvashegy-, Velencei-tó és környéke – pl.: Agárd, Velence-, Tiszavasvári, Ózd, Salgótarján) megrendezett úgynevezett kvalifikációs tornákon szerezhetik meg az augusztus végén hagyományosan a balatonboglári Platán strandon vagy Nagyatádon megrendezésre kerülő országos döntőbe kerülés jogát. A hat helyszínről a kvalifikációs tornák győztes, illetve második helyezett együttese kerül be a döntőbe. Minden kvalifikációs torna két, illetve három napos.

Minden tornán általában 20-40 férfi, illetve női csapat indul, így már csak a játékosok száma is elég nagy célközönséget jelent, de évről évre egyre több nézőt is vonzzanak ezek a tornák, különösen, hogy az elmúlt években a Sport TV rendszeresen (Strandkézilabda Magazin műsor) tudósított ezekről a rendezvényekről, illetve a magyar strandkézilabda válogatottak is évről évre egyre nagyobb nemzetközi sikereket érnek el.

Magyar férfi strandkézilabda válogatottunk 2009-ben Norvégiában az Európa bajnokságon bronzérmet, 2010-ben Törökországban a világbajnokságon már ezüstérmet szerzett, míg női válogatottunk 2010-ben a törökországi világbajnokságon a hetedik helyet szerezte meg. Klub szinten a férfiaknál kétszer, míg a lányok egyszer hódították el a Klubcsapatok Európa Kupájának nevezett EBT Masters Trófeát. 

 

A sportág töretlen népszerűségének köszönhetően mára hazánkban is külön Nemzeti bajnokságot, Liga Kupát, szenior és utánpótlás bajnokságot is rendez a szakági szövetség.